1. Home
  2. »
  3. Festes
  4. »
  5. Els Enfarinats Festes…

Festes

ELS ENFARINATS

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

El dia 28 de desembre, dins de les Festes d'Hivern (Interés Turístic Autonòmic), Ibi es caracteritza per una especial singularitat el dia de: Els Enfarinats. Ells prenen la ciutat sota el lema Justicía Nova i durant un dia són la veu i autoritat del poble Els Enfarinats Els Enfarints a colp de petards i farina aconsegueixen rendir a la població sota el seu mandat. El nou alcalde de Els Enfarinats pren la vara de comandament fictici de mans de l'Alcalde Constitucional de la localitat. Després de la presa de possessió simbòlica del nou Govern local de Els Enfarinats, aquest boig grup abillat amb les més estrafolàries vestimentes, s'estén per tot el centre urbà de la vila joguetera en el qual per un sol dia, campen a pler tendint emboscades i enfrontant-se a l'oposició en una batalla èpica, que es repeteix tots els anys, i a la qual estan exposats no sols els participants de Els Enfarinats, sinó també els vianants que innocentment creuen els dominis dels colpistes.

El centre urbà d'Ibi es cobreix d'un gran núvol blanc i el soroll de la pólvora, en la qual a penes es pot albirar als protagonistes que despleguen tots els seus efectius bèl•lics i prenen la plaça de l'Església.

Al final de l'acarnissada lluita, l'oposició es doblega als invasors, no tenen més remei que replegar-se en les escalinates de l'Església de la Transfiguració del Senyor. El final de la batalla ve precedit per l'anunciada derrota de l'oposició que, finalment, es rendeix davant la superioritat de Els Enfarinats. Amb la rendició de l'oposició, arriba el moment en el qual s'uneixen els dos bàndols enfrontats i units, a la fi, per una causa comuna: recaptar fons per a l'asil d'ancians Sant Joaquim d'Ibi. La recaptació de l'«impost revolucionari» es realitza entre els establiments comercials de la localitat. Per aquest motiu, segons l'agutzil de Els Enfarinats, «la gent paga les multes amb molt de gust».

La jornada finalitzarà amb la Dansa ((primer dia de Danses o Dia dels Casats), en les quals participaran dones vestides amb luxosos vestits, homes coberts amb elegants capes, i altres peculiars personatges coneguts com son Els Tapats.

Com arribar

Autovía del Mediterráneo A-7, CV-806, CV-801, CV-805, CV-798